App voor escape room Nationaal Tabaksmuseum.

Ben je een fervente liefhebber van escape rooms? Dan mag je die van het Nationaal Tabaksmuseum zeker niet missen. We ontwikkelden alvast voor hen een Progressive Web App die spelers hints kan geven gedurende het spel.

De case

Voor het Nationaal Tabaksmuseum hebben we een Progressive Web App ontwikkeld die spelers- alleen wanneer het echt nodig is – door het spel zal leiden. Deze innovatieve app combineert de flexibiliteit van een website met de kracht van een klassieke app zonder gedoe met downloads of installaties. Zo kunnen spelers zich volledig concentreren op het oplossen van het spel.

Wees gewaarschuwd: in de escaperoom geldt het principe “wie vraagt, die krijgt”, maar dit is niet zonder consequenties. Elke tip die je vraagt, brengt automatisch een straftijd met zich mee. Dat betekent dat elke keer dat je om hulp vraagt, je scoretijd wordt verlengd. Dus hoewel de maximale speeltijd 75 minuten bedraagt, kan je scoretijd aanzienlijk hoger uitvallen, vooral als je te vaak naar hints in de app grijpt.

 

Photorealistic Tablet Mockup V01

Functionaliteit en design

Functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid staan centraal. Onze doelstelling was om van de app een tool te maken die de beleving van de escaperoom op een gebruiksvriendelijke manier ondersteunt. De gespeelde tijd en de scoretijd zijn dan ook een cruciaal onderdeel van de belevenis. Dit beïnvloedt de competitiviteit van de spelers. Daarom vonden wij dat een aftelklok altijd centraal in beeld moest staan.

Het opvragen van een hint met onze tool beïnvloedt de scoretijd. De straftijd wordt automatisch berekend en is afhankelijk van de gekozen hint, m.a.w. elke hint heeft zijn eigen unieke straftijd. Bijkomend is er ook een minimum wachttijd tussen het opvragen van de hints. Deze beveiliging voorkomt misbruik, vb. het opzettelijk opvragen van meerdere hints op korte termijn.

Intro video

Bij het betreden van de escape room wordt elke speler begroet met een introductievideo, waarin de vrouw van Philippe Vander Peuk haar verhaal doet. Terwijl de beelden op het scherm tot leven komen, wordt het verhaal van intriges tot in de kleinste details verteld. Wij zorgden voor een vloeiende vintage montage die ons terugbrengt naar het verleden.

Wat deze introductievideo nog boeiender maakt, is het feit dat we gebruik hebben gemaakt van geavanceerde AI-technologie om de video te vertalen. Door middel van slimme algoritmen hebben we de gesproken tekst nauwkeurig vertaald.

Over het Nationaal Tabaksmuseum

Het Nationaal Tabaksmuseum, een cultuur-toeristisch ankerpunt in de stad Wervik, spreekt de ambitie uit om een kenniscentrum te worden rond de geschiedenis van de tabaksnijverheid, voornamelijk in België, met uitlopers naar Nederland, Luxemburg en het noorden van Frankrijk. Het Nationaal Tabaksmuseum is niet alleen een ontmoetingsplaats waar verleden en heden kritisch met elkaar in dialoog gaan. Het Nationaal Tabaksmuseum wil ook een instelling zijn waar de nodige aandacht wordt besteed aan het borgen, het onderhoud en het onderzoek van het tabakserfgoed, zowel roerend, onroerend als immaterieel erfgoed.